Whirlpool eller virvelstrøm humlemetoden brukes primært for å utvinne flyktige aromaoljer fra humlen. Altså for å gi mer smak, lukt og aroma til ølet ditt, uten å tilføre nevneverdig bitterhet. Mens noe bitterhet fortsatt utnyttes like under eller nær koketemperatur (100° C), faller utnyttelsen av bitterhet i humlen raskt når temperaturen synker under 80° C.

I vår serie med øltyper tar vi i dag for oss øltypen Pilsner, og da i meningen Tsjekkisk pils og etterligninger etter denne. Dette er den mest konsumerte og kjente øltypen i verden, og med sin lyse framtreden og friske smak er Pilsner en uimotståelig favorittt for svært mange en varm sommerdag. I det følgende skal vi se på Pilsens opprinnelse og utbredelse fra denne øltypen dukket opp i byen Plzen i Bøhmen som en sensasjon på midten av 1800-tallet, til dagens kommersialisering og masseutbredelse.

Usmaker i øl - DMS

I vår serie om usmaker i øl tar vi i dag for oss DMS. DMS (Dimetylsulfid) lukter kokt mais, og er kanskje mest kjent i pils og lager øl som er brygget på en lys pilsnermalt. DMS dannes naturlig under meske- og kokeprosessen når en varmer opp malt, og kan kjennes selv i svært små mengder.

Usmaker i øl - Diacetyl

I vår serie om usmaker i øl tar vi i dag for oss Diacetyl. De fleste har nok kjent denne smaken i øl, enten vitende eller uvitende, og smaken er faktisk ønsket i enkelte øltyper (i små mengder). Diacetyl er det som gir smør sin karakteristiske smak, og kan altså også opptre i øl.

FaLang translation system by Faboba